Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζητείται σωστός Ά-ντρας

Πρόσφατα είχα μια συζήτηση μ' έναν φίλο από την Ισπανία. Μιλούσαμε για τα προηγούμενα και τα επόμενα εκδοτικά μου σχέδια. Απόρησε γιατί δεν γράφω για Έλληνες. Σκέφτηκα την παρατήρησή του και απάντησα ότι η συμπεριφορά των Ελλήνων ανδρών απέναντι στις γυναίκες δεν είναι σωστή, ότι οι Έλληνες έχουν χαλάσει πολύ και δυστυχώς δεν είναι άντρες που εμπνέουν.

Και αυτό δεν είναι προσωπική παρατήρηση, αλλα δυστυχώς επιβεβαιώνεται διαρκώς από τα φαινόμενα γύρω μας. Υπήρξα σε λάθος σχέσεις, με λάθος ανθρώπους, που ζήλευαν, που υποτιμούσαν, που μείωναν. Έχω δεχθεί λεκτική κακοποίηση του τύπου "πώς είσαι έτσι;", "η προσωπικότητά σου φταίει", "απορώ που έχεις και άποψη". Και ευτυχώς ήμουν τόσο σκληρή και δυνατή που απλώς αδιαφόρησα και προχώρησα παραμένοντας ανεπηρέαστη.




Συνεργάστηκα επαγγελματικά με άντρες που με παρενόχλησαν, με προσέβαλαν, με εκφόβισαν, με υποβάθμισαν.

Ακόμη και στα social media δέχομαι καθημερινά παρενόχληση από άσχετους που θεωρητικά είναι διαδικτυακοί μου φίλοι γιατί απλώς... μπορούν. Να στείλουν ένα χυδαίο μήνυμα, να δείξουν πόσο "άντρες" ειναι... να... να... να...

Όσο για το ότι δεν μπορώ να βγω έξω το βράδυ γιατί δεν νιώθω ασφαλής, το καταλαβαίνω αλλά εργαζόμουν πριν από πολλά χρόνια στην πλατεια Μεταξουργείου, απ' όπου τελείωνα τη δουλειά ακόμη και στις 2 το πρωί. Και σίγουρα τα έχω δει και τα έχω ζήσει όλα κι εγώ και οι γυναίκες συνάδελφοι μου και φίλες. Να με κυνηγούν στη μέση του δρόμου για να μου δείξει ο άντρακλας τον ουρανό και τα αστέρια, να πετάγονται με μαχαίρι μπροστά μου, να με καταδιώκει ο τρελός γιατί απέρριψα τον έρωτά του, να πεθαίνει ναρκομανής δίπλα μας, να μαλώνει ο νταβατζής με την ιερόδουλη, ή και να σε ρωτούν πόσο παει η πιάτσα επειδή τυχαίνει να έχεις παρκάρει μπροστά σε "φως". Δεν είναι τωρινό φαινόμενο, είναι παντοτινό φαινόμενο.





Η σεξιστική συμπεριφορά είναι ακόμη κυρίαρχη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής μας ζωής, σε προσωπικό και επαγγελματικό τομέα. Στερεότυπα αιώνων, φοβική κοινωνία, ανασφαλείς γυναίκες μεγαλώνουν ακόμη πιο ανασφαλή κορίτσια, κομπλεξικές γυναίκες μεγαλώνουν κομπλεξικά αγόρια γεμάτα τοξική αρρενωπότητα.

Και από την άλλη σκέφτομαι ότι υπήρξα τυχερή που γνώρισα και σωστούς Έλληνες άντρες, που ήξεραν να φερθούν, που σέβονταν αλλά και έβαλαν τους Καζανόβες και τους νταήδες στη θέση τους, και εκτίμησαν και τίμησαν τη γυναίκα συνάδελφο, και σύντροφο, και σύζυγο, και κόρη. Άντρες που ενέπνευσαν, άντρες που εμπνέουν. Αλλά ήταν λίγοι, η μειοψηφία γι' αυτό κάνουν τη διαφορά.

Όχι, δεν είναι φαινόμενο όλων των χωρών αυτός ο εκφυλισμός των φύλων και αυτή η αντρική συμπεριφορά που μόνο αντρίκεια δεν είναι. Πότε χάθηκε ο σεβασμός, όχι στον άνθρωπο αλλά στην ίδια τη ζωή; Δεν ξέρω... Αλλά μόνο έμπνευση δεν μου προσφέρει αυτη η τοξικότητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξεκαθαρίσματα από την αρχή

Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή σου, που όλα όσα έχεις ζήσει, απώλειες, απογοητεύσεις, απορρίψεις, πληγές, αλλά και χαρές, έρωτες επιτυχίες, γιορτές, να γεννήσουν τέτοια συναισθήματα μέσα σου, που να κάνουν επιτακτική την ανάγκη για ένα τελικό ξεκαθάρισμα. Να αγαπάς τελικά μόνο αυτούς που σε αγαπούν ειλικρινά και με πράξεις, να αποκλείσεις οριστικά τους υποκριτές και συμφεροντολόγους, να ξεχάσεις όσους σε πλήγωσαν, να κρατήσεις κοντά σου μόνο όσους στάθηκαν όρθιοι δίπλα σου σε λιακάδα και καταιγίδα. Φταίει ο ανάδρομος, φταίει το ζώδιο, φταίνε οι πλανήτες, φταίει το τραγικό δίσεκτο, φταίει ότι πλησιάζουν τα γενέθλιά μου; Δεν ξέρω! Μπορεί να φταίει ο ίδιος μου ο εαυτός. Αλλά, πραγματικά, είμαι σε μια στιγμή -και ίσως και μια ηλικία- που πλέον κουράστηκα με τα ψεύτικα λόγια και χαμόγελα, τις δημόσιες σχέσεις και τη ματαιοδοξία. Και κυρίως κουράστηκα με το ψέμα και την αχαριστία, που όσο κι αν προσπαθώ να ξεχνώ και να αδιαφορώ, συνεχώς επανέρχονται πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα στη μ...

Μάθημα ζωής η απώλεια...

Ο θάνατος ενός πολυαγαπημένου προσώπου είναι βαρύ, συναισθηματικό φορτίο. Αφήνει ανεπούλωτες πληγές και βαθύ τραύμα. Όταν πέθανε ο πατέρας μου πριν από τρεις μήνες, κάποιοι φίλοι μου είπαν ότι τώρα ήρθε η ώρα να ωριμάσω. Δεν ξέρω αν βοηθάει ο θάνατος ενός γονιού στην ωρίμαση, αλλά σίγουρα είναι τεράστια αλλαγή στην καθημερινότητα, στη ζωή σου. Ανατρέπει τις ισορροπίες σου και τη συναισθηματική σου σταθερότητα. Δημιουργείται μία νέα πραγματικότητα στην οποία πρέπει να αντεπεξέλθεις και να προσαρμοστείς. Και πέραν όλων των άλλων είναι η θλίψη και το πένθος που πρέπει να διαχειριστείς. Φορτίο ασήκωτο να πάρει. Εκεί που τη μια στιγμή χαμογελάς ή και γελάς με κάτι πραγματικά αστείο, εκεί βυθίζεσαι σε μια απαράμιλλη απελπισία. Κάθε μέρα είναι ένας αγώνας επιβίωσης και συνειδητοποίησης. Οι περισσότεροι λένε πως ο χρόνος είναι γιατρός, αλλά όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ο χρόνος δεν γιατρεύει... τουλάχιστον όχι το τραύμα της απώλειας, μιας απώλειας που όσο τη συνειδητοποιείς τόσο περισσό...

Ζήσε! Και αγάπα!

Κάποτε ένας πολυ αγαπημένος μου άνθρωπος μου είχε πει ότι ο θάνατος είναι το μόνο βέβαιο καθώς ούτε η γέννηση είναι δεδομένη. Η αλήθεια είναι ότι τον είχα κοιτάξει κάπως στραβά όταν μου το είπε, αλλά αντιλήφθηκα αμέσως τη σκέψη του και την πραγματικότητα που έκρυβε η κυνική, για εμένα, διαπίστωσή του Για περισσότερα από είκοσι χρόνια, οδηγώντας στη δουλειά μου, περνώ έξω από το ΚΑΤ. Και κάθε μέρα, αυτό που σκέφτομαι είναι ότι είμαστε τυχεροί που είμαστε απέξω, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αρκετοί ειναι εκείνοι που ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά καθημερινά σ' ένα δωμάτιο νοσοκομείου. Από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο πατέρας μου, έχω ανανεώσει τη θεωρία μου σχετικά με τη ζωή μας και το πόσο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε που συνεχίζουμε όρθιοι τον καθημερινό αγώνα. Ο πόνος από τον χαμό του πατέρα μου είναι αβάσταχτος. Προσπαθείς να παρηγορηθείς επικαλούμενος χίλιες δικαιολογίες: ότι ειναι καλύτερο ένας καρκινοπαθής να φεύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αν είναι να ταλαιπωρείται χρόνι...