Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εργαζόμενη γυναίκα μόνη... τα έχει φτύσει

Η δουλειά είναι δημιουργία, η δουλειά είναι απόδοση, η δουλειά είναι... δουλεία... Κι όμως. Έπειτα από 20 και πλέον χρόνια στον εργασιακό στίβο έφθασα στο σημείο να πιστεύω αυτό ακριβώς. Ότι η δουλειά για τις γυναίκες είναι σκλαβιά. Τουλάχιστον γι' αυτές που δεν τις ενδιαφέρει να κάνουν καριέρα.

Επέλεξα ένα επάγγελμα που το ονειρευόμουν από παιδί, το έκανα για αρκετά χρόνια με απόλυτη επιτυχία και παράλληλα είχα δραστηριότητες που μου χάρισαν εμπειρίες, γνωριμίες, χαρούμενες στιγμές, δημιουργικότητα, έμπνευση, ταξίδια.


Και όλα αυτά γέμισαν την ψυχή μου εικόνες και έμπνευση και γνώσεις.

Λόγω της φύσης του επαγγέλματός μου, εδώ και 20 χρόνια δουλεύω έως αργά το βράδυ. Δηλαδή συνηθως δούλευα από τις 8, 9, 10 το πρωί έως τις 00.00, 01.00, 02.00 το ξημέρωμα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων έως τις 22.00. Πλέον έως τις 23.00.

Εγκατέλειψα την πρωινή μου δουλειά γιατί δεν είχα χρόνο να ζήσω, να πάρω ανάσες, να βρω τον εαυτό μου. Και πλέον χρησιμοποιώ τις πρωινές ώρες για να κάνω όλες τις καθημερινές δουλειές ενός νοικοκυριού. Τρέξιμο, ακόμη χειρότερα και από δουλειά. Και στις 15.00 ξεκινά το ωράριο όπου για 8 ώρες δεν μπορείς να πάρεις ανάσα. Άγχος, στρες, ένταση. Και γέλια και εξομολογήσεις και ωραίες επαγγελματικές σχέσεις.

Αλλά πλέον δεν ξέρω αν θέλω κάτι τέτοιο, αν έχω αντοχές για ξενύχτια και ιγια τόσο στρες και αγωνία. Είναι φορές που αισθάνομαι εγκλωβισμένη καθώς οι κοινωνικές υποχρεώσεις της σύγχρονης εποχής κοστίζουν και σε χρήμα και σε ψυχολογία. Και τελικά η εργασία έχει γίνει καταναγκασμός γιατί είναι το μοναδικό μέσο επιβίωσης και δεν υπάρχει καμία δημιουργικότητα και καμία ηθική ικανοποίηση, ούτε οικονομική ανταμοιβή. Βγαίνω από την πόρτα μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα και παίρνω μια ανάσα για να μπορέσω να αποφορτιστώ. Νεύρα, υπερένταση, εξάντληση...Οκτώ ώρες χαμένες από τη ζωή μου.

Και σκέφτομαι, πάλι καλά που δεν έχω οικογένεια. Εδώ ένας άνθρωπος και δεν προλαβαίνω να ικανοποιήσω τις δικές μου ανάγκες, πώς θα τα κατάφερνα να τρέχω να αντεπεξέλθω για όλες τις υποχρεώσεις μου, σπίτι, λογαριασμοί, εφορίες, λογιστές, δικηγόροι, τράπεζες, υπηρεσίες... σύζυγος, παιδιά, σχολεία, φροντιστήρια... μπλα μπλα μπλα. Γολγοθάς. πραγματικά. Ηρωίδα η σύγχρονη γυναίκα. Τις καμαρώνω όλες, τις θαυμάζω. Κρύβουν μία super woman μέσα τους. Και έπειτα από τόσο τρέξιμο, για το μόνο που έχω αντοχές και διάθεση είναι η συγγραφή μου. Εκεί είναι το καταφύγιό μου, εκεί αγαλλιάζει η ψυχή μου, εκεί εκφράζονται όλες οι πτυχές της προσωπικότητάς μου. Έτσι ξεκουράζομαι και σωματικά και ψυχικά.

Συνήθιζα να αντιγράφω την ατάκα της Μέλανι Γκρίφιθ στην ταινία "Εργαζόμενο Κορίτσι": 'Έχω μυαλό για δουλειές και κορμί για αμαρτίες'. Πλέον όχι. Έχω μυαλό μόνο για τα βιβλία μου και κορμί για να το αράζω από καναπέ σε καναπέ μαζί με το λάπτοπ μου. Τέλος οι ηρωίδες, τέλος και ο ηρωισμός.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξεκαθαρίσματα από την αρχή

Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή σου, που όλα όσα έχεις ζήσει, απώλειες, απογοητεύσεις, απορρίψεις, πληγές, αλλά και χαρές, έρωτες επιτυχίες, γιορτές, να γεννήσουν τέτοια συναισθήματα μέσα σου, που να κάνουν επιτακτική την ανάγκη για ένα τελικό ξεκαθάρισμα. Να αγαπάς τελικά μόνο αυτούς που σε αγαπούν ειλικρινά και με πράξεις, να αποκλείσεις οριστικά τους υποκριτές και συμφεροντολόγους, να ξεχάσεις όσους σε πλήγωσαν, να κρατήσεις κοντά σου μόνο όσους στάθηκαν όρθιοι δίπλα σου σε λιακάδα και καταιγίδα. Φταίει ο ανάδρομος, φταίει το ζώδιο, φταίνε οι πλανήτες, φταίει το τραγικό δίσεκτο, φταίει ότι πλησιάζουν τα γενέθλιά μου; Δεν ξέρω! Μπορεί να φταίει ο ίδιος μου ο εαυτός. Αλλά, πραγματικά, είμαι σε μια στιγμή -και ίσως και μια ηλικία- που πλέον κουράστηκα με τα ψεύτικα λόγια και χαμόγελα, τις δημόσιες σχέσεις και τη ματαιοδοξία. Και κυρίως κουράστηκα με το ψέμα και την αχαριστία, που όσο κι αν προσπαθώ να ξεχνώ και να αδιαφορώ, συνεχώς επανέρχονται πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα στη μ...

Μάθημα ζωής η απώλεια...

Ο θάνατος ενός πολυαγαπημένου προσώπου είναι βαρύ, συναισθηματικό φορτίο. Αφήνει ανεπούλωτες πληγές και βαθύ τραύμα. Όταν πέθανε ο πατέρας μου πριν από τρεις μήνες, κάποιοι φίλοι μου είπαν ότι τώρα ήρθε η ώρα να ωριμάσω. Δεν ξέρω αν βοηθάει ο θάνατος ενός γονιού στην ωρίμαση, αλλά σίγουρα είναι τεράστια αλλαγή στην καθημερινότητα, στη ζωή σου. Ανατρέπει τις ισορροπίες σου και τη συναισθηματική σου σταθερότητα. Δημιουργείται μία νέα πραγματικότητα στην οποία πρέπει να αντεπεξέλθεις και να προσαρμοστείς. Και πέραν όλων των άλλων είναι η θλίψη και το πένθος που πρέπει να διαχειριστείς. Φορτίο ασήκωτο να πάρει. Εκεί που τη μια στιγμή χαμογελάς ή και γελάς με κάτι πραγματικά αστείο, εκεί βυθίζεσαι σε μια απαράμιλλη απελπισία. Κάθε μέρα είναι ένας αγώνας επιβίωσης και συνειδητοποίησης. Οι περισσότεροι λένε πως ο χρόνος είναι γιατρός, αλλά όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ο χρόνος δεν γιατρεύει... τουλάχιστον όχι το τραύμα της απώλειας, μιας απώλειας που όσο τη συνειδητοποιείς τόσο περισσό...

Ζήσε! Και αγάπα!

Κάποτε ένας πολυ αγαπημένος μου άνθρωπος μου είχε πει ότι ο θάνατος είναι το μόνο βέβαιο καθώς ούτε η γέννηση είναι δεδομένη. Η αλήθεια είναι ότι τον είχα κοιτάξει κάπως στραβά όταν μου το είπε, αλλά αντιλήφθηκα αμέσως τη σκέψη του και την πραγματικότητα που έκρυβε η κυνική, για εμένα, διαπίστωσή του Για περισσότερα από είκοσι χρόνια, οδηγώντας στη δουλειά μου, περνώ έξω από το ΚΑΤ. Και κάθε μέρα, αυτό που σκέφτομαι είναι ότι είμαστε τυχεροί που είμαστε απέξω, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αρκετοί ειναι εκείνοι που ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά καθημερινά σ' ένα δωμάτιο νοσοκομείου. Από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο πατέρας μου, έχω ανανεώσει τη θεωρία μου σχετικά με τη ζωή μας και το πόσο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε που συνεχίζουμε όρθιοι τον καθημερινό αγώνα. Ο πόνος από τον χαμό του πατέρα μου είναι αβάσταχτος. Προσπαθείς να παρηγορηθείς επικαλούμενος χίλιες δικαιολογίες: ότι ειναι καλύτερο ένας καρκινοπαθής να φεύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αν είναι να ταλαιπωρείται χρόνι...