Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εργαζόμενη γυναίκα μόνη... τα έχει φτύσει

Η δουλειά είναι δημιουργία, η δουλειά είναι απόδοση, η δουλειά είναι... δουλεία... Κι όμως. Έπειτα από 20 και πλέον χρόνια στον εργασιακό στίβο έφθασα στο σημείο να πιστεύω αυτό ακριβώς. Ότι η δουλειά για τις γυναίκες είναι σκλαβιά. Τουλάχιστον γι' αυτές που δεν τις ενδιαφέρει να κάνουν καριέρα.

Επέλεξα ένα επάγγελμα που το ονειρευόμουν από παιδί, το έκανα για αρκετά χρόνια με απόλυτη επιτυχία και παράλληλα είχα δραστηριότητες που μου χάρισαν εμπειρίες, γνωριμίες, χαρούμενες στιγμές, δημιουργικότητα, έμπνευση, ταξίδια.


Και όλα αυτά γέμισαν την ψυχή μου εικόνες και έμπνευση και γνώσεις.

Λόγω της φύσης του επαγγέλματός μου, εδώ και 20 χρόνια δουλεύω έως αργά το βράδυ. Δηλαδή συνηθως δούλευα από τις 8, 9, 10 το πρωί έως τις 00.00, 01.00, 02.00 το ξημέρωμα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων έως τις 22.00. Πλέον έως τις 23.00.

Εγκατέλειψα την πρωινή μου δουλειά γιατί δεν είχα χρόνο να ζήσω, να πάρω ανάσες, να βρω τον εαυτό μου. Και πλέον χρησιμοποιώ τις πρωινές ώρες για να κάνω όλες τις καθημερινές δουλειές ενός νοικοκυριού. Τρέξιμο, ακόμη χειρότερα και από δουλειά. Και στις 15.00 ξεκινά το ωράριο όπου για 8 ώρες δεν μπορείς να πάρεις ανάσα. Άγχος, στρες, ένταση. Και γέλια και εξομολογήσεις και ωραίες επαγγελματικές σχέσεις.

Αλλά πλέον δεν ξέρω αν θέλω κάτι τέτοιο, αν έχω αντοχές για ξενύχτια και ιγια τόσο στρες και αγωνία. Είναι φορές που αισθάνομαι εγκλωβισμένη καθώς οι κοινωνικές υποχρεώσεις της σύγχρονης εποχής κοστίζουν και σε χρήμα και σε ψυχολογία. Και τελικά η εργασία έχει γίνει καταναγκασμός γιατί είναι το μοναδικό μέσο επιβίωσης και δεν υπάρχει καμία δημιουργικότητα και καμία ηθική ικανοποίηση, ούτε οικονομική ανταμοιβή. Βγαίνω από την πόρτα μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα και παίρνω μια ανάσα για να μπορέσω να αποφορτιστώ. Νεύρα, υπερένταση, εξάντληση...Οκτώ ώρες χαμένες από τη ζωή μου.

Και σκέφτομαι, πάλι καλά που δεν έχω οικογένεια. Εδώ ένας άνθρωπος και δεν προλαβαίνω να ικανοποιήσω τις δικές μου ανάγκες, πώς θα τα κατάφερνα να τρέχω να αντεπεξέλθω για όλες τις υποχρεώσεις μου, σπίτι, λογαριασμοί, εφορίες, λογιστές, δικηγόροι, τράπεζες, υπηρεσίες... σύζυγος, παιδιά, σχολεία, φροντιστήρια... μπλα μπλα μπλα. Γολγοθάς. πραγματικά. Ηρωίδα η σύγχρονη γυναίκα. Τις καμαρώνω όλες, τις θαυμάζω. Κρύβουν μία super woman μέσα τους. Και έπειτα από τόσο τρέξιμο, για το μόνο που έχω αντοχές και διάθεση είναι η συγγραφή μου. Εκεί είναι το καταφύγιό μου, εκεί αγαλλιάζει η ψυχή μου, εκεί εκφράζονται όλες οι πτυχές της προσωπικότητάς μου. Έτσι ξεκουράζομαι και σωματικά και ψυχικά.

Συνήθιζα να αντιγράφω την ατάκα της Μέλανι Γκρίφιθ στην ταινία "Εργαζόμενο Κορίτσι": 'Έχω μυαλό για δουλειές και κορμί για αμαρτίες'. Πλέον όχι. Έχω μυαλό μόνο για τα βιβλία μου και κορμί για να το αράζω από καναπέ σε καναπέ μαζί με το λάπτοπ μου. Τέλος οι ηρωίδες, τέλος και ο ηρωισμός.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη στην αισθηματική λογοτεχνία

Μία σκέψη έχει τρυπώσει στο μυαλό μου και δεν μπορεί να φύγει. Πριν από λίγες ημέρες διάβασα ένα Άρλεκιν από τη δεκαετία του '90 και θύμωσα. Θύμωσα τόσο πολύ! Με γέμισε τοξικότητα και θλίψη και μαζί και ανακούφιση που επιτέλους έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε... την ιστορία. Θυμήθηκα τον λόγο για τον οποίο θέλησα να γράψω ιστορίες αγάπης και τι δεν μου άρεσε σ' αυτές που διάβαζα στα εφηβικά μου χρόνια. Ποτέ δεν μου άρεσαν οι άντρες-κυρίαρχοι-αφέντες και οι γυναίκες-παρθένες (στη συμπεριφορά)- υποτακτικές.  Άντρες που επέβαλαν το εγώ τους, έδιναν εντολές, δεν δέχονταν αντιρρήσεις, έλεγχαν το άβουλο θηλυκό με γοητεία και σεξ και σε όλες τις σελίδες κυριαρχούσε αυτή η τοξική αρρενωπότητα. Άντρες που χτυπούσαν το χέρι στο τραπέζι και έλεγαν "σκάσε" και μπορεί να έριχναν και καμία ελαφριά γιατί "έτσι είναι οι άντρες" και οι γυναίκες το θεωρούσαν αρρενωπό και σέξι και ποθητό και επιθυμητό.  Γυναίκες που νόμιζαν ότι είχαν προσωπικότητα αλλά η μόνη έγνοια ήταν να μην

ΠΟΥ ΠΑΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ;

Είναι ένα ερώτημα που το έχουμε κάνει όλοι. Ερωτευόμαστε σφόδρα έναν άνθρωπο κι ένα πρωί... το απόλυτο κενό... Προχωράμε στη ζωή μας σαν να μην υπήρξε ποτέ. Κι όμως αυτός ο άνθρωπος κάποτε σήμαινε τα πάντα για εμάς! Οπότε; Πού πάει τόσός έρωτας; Τόσα παράφορα συναισθήματα; Τόσα σ' αγαπώ για πάντα; Προσωπικά κατέληξα σε μία απάντηση. Απλώς πεθαίνει. Σβήνει και χάνεται. Εξατμίζεται. Ξεκινά με πάθος και φόρα για να καταλήξει ένα φάντασμα. Ο έρωτας, ναι πεθαίνει, αλλά αν πραγματικά αγαπάμε έναν άνθρωπο, ανεξαρτήτως της κατάληξης της σχέσης μας, απλώς συνεχίζουμε να αγαπάμε. Γιατί άλλωστε η αγάπη είναι ανιδιοτελής και μπορεί να υπάρξει σε πολλές μορφές. Αδερφική, πατρική, μητρική, φιλική, επαγγελματική... πόσες ακόμη μπορείτε να σκεφθείτε. Και φυσικά η αγάπη ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που κάποτε υπήρξαν τα πάντα ο ένας για τον άλλο. Όταν η σχέση τελειώνει, ο έρωτας έχει τελειώσει προ πολλού, καθώς ως μοφή δεν διαρκεί σε όλη τη διάρκεια της σχέσης ούτε σε όλη τη διάρκεια της ζωής τ

Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΟΥ... ΠΟΝΑΕΙ!

Μάτια που δεν βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Από την άλλη, υπάρχει και το εκ διαμέτρου αντίθετο μότο "δεν θέλω να σε βλέπω συχνά, θέλω να μου λείπεις". Περί γούστου κολοκυθόπιτα. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η απόσταση ενδυναμώνει τον έρωτα ούτε ότι τον αποδυναμώνει. Όταν τρελαίνεσαι για έναν άνθρωπο θέλεις να τον βλέπεις συνέχεια, να τον ζεις, να τον αναπνέεις, να τον αγγίζεις, να είναι κάθε μέρα σαν την πρώτη φορά που τον είδες. Να έχεις ακόμη καρδιοχτύπι και αγωνία, λαχτάρα, πόθο, επιθυμία... Δεν είμαι από αυτές που θεωρούν ότι ο άλλος είναι δεδομένο όταν βλέπεστε συνέχεια, αλλά από εκείνες που ζουν τη στιγμή με τον αγαπημένο τους σαν να είναι η τελευταία. Σήμερα είστε μαζί, αύριο; Ανασφάλεια, θα μου πείτε. Μπορεί, τι να πω! Δεν έχω μάθει να βάζω ταμπέλες στο συναίσθημα ούτε ακολουθώ στρατηγική και σχέδιο... τυλίγματος. Αυτό που αισθάνομαι και σκέφτομαι το λέω, το ζω... το ζω μέχρι μέσα στην ψυχή μου, κάτω από το πετσί μου και δεν χορταίνω...