Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δώσμου φιλιά, χιλιάδες φιλιά, ωκεανούς φιλιά, να πνιγώ...


Δεν εκφράζουν όλοι οι άνθρωποι την αγάπη τους ή τη λατρεία τους ακουμπώντας με τα χείλη τους, τα χείλη του άλλου. Αυτό που παλιά πίστευαν οι ανθρωπολόγοι,ότι το φιλί είναι «πλανητική» συνήθεια, καταρρίφθηκε πρόσφατα. Καινούργια έρευνα, στο «American Anthropologist» (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/aman.12286/abstract), δείχνει ότι μόνο το 46% των πολιτισμών στον πλανήτη αναγνωρίζει αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε σήμερα ως ρομαντικό φιλί.Δεν ήταν λίγες οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν από την προσπάθεια κάποιου να φιλήσει το αντικείμενο του πόθου του, που απλά, δεν καταλάβαινε την κίνηση.

Η Αμερικανή ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν, Σέριλ Κίρσενμπαουμ και συγγραφέας του «The Science of Kissing» - γράφει στον «Γκάρντιαν» μια από τις αγαπημένες της ιστορικές αναφορές στο φιλί. Μας λέει ότι την αναφορά αυτή τη βρίσκει κανείς στο βιβλίο του 1864 «Άγρια Αφρική», όπου ο Βρετανός εξερευνητής Ουίλιαμ Ουίνγουντ Ριντ περιγράφει το πώς ερωτεύτηκε την όμορφη κόρη ενός Αφρικανού βασιλιά. Την πολιορκούσε πολλούς μήνες και μια μέρα, αποφάσισε να της κλέψει ένα φιλί. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Η όμορφη δεν είχε ξανασυναντήσει μια τέτοια συμπεριφορά, έμπηξε στριγκλιές κι εξαφανίστηκε κλαίγοντας σπαρακτικά. Πολύ αργότερα, ο Ριντ έμαθε ότι η πριγκίπισσά του ερμήνευσε το φιλί του σαν πρόθεσή του να τη φάει.





Για την Κίρσενμπαουμ, το ευρωπαϊκού στυλ φιλί δεν είναι μια (προ)απαιτούμενη σαρκική πράξη από την σκοπιά της αναπαραγωγής. Ο ανθρωπολόγος Ντόναλντ Μάρσαλ, λέει η Αμερικανή ακαδημαϊκός, περιγράφει τους κατοίκους του νησιού Μαγκάια, στις Νήσους Κουκ στον Ειρηνικό, σαν τον πιο σεξουαλικά ενεργό πολιτισμό στην ιστορία. Οι άντρες, τα χρόνια λίγο πριν και μετά τα 20 τους, είχαν κατά μέσον όρο 21 οργασμούς την εβδομάδα (πάνω από χίλιους, το χρόνο), χωρίς ούτε ένα φιλί στο στόμα, πριν την άφιξη των Ευρωπαίων σ' αυτή τη γωνιά του πλανήτη.

Ο Δαρβίνος πριν 150 χρόνια σχεδόν, παρατήρησε, συνεχίζει η Κίρσενμπαουμ, ότι οι συμπεριφορές που παραπέμπουν στο φιλί μοιάζει να αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της εξέλιξής μας, αλλά ο τρόπος που τις εκδηλώνουμε σε κάθε δοσμένο τόπο και χρόνο επηρεάζεται έντονα από αυτό που είναι οικείο στις κοινωνίες μας. Όπως δείχνει και η ανθρωπολόγος Έλεν Φίσερ, ακόμα και σε κοινωνίες που το φίλημα ήταν άγνωστο, οι άνθρωποι «χτυπούσαν τρυφερά, έγλειφαν, έτριβαν, βύζαιναν, τσιμπούσαν ή φυσούσαν πάνω στο πρόσωπο του ερωτικού συντρόφου, πριν τη συνουσία».

Η πρώτη, ιστορικά, καταγραφή του φιλήματος ανάγεται 3.500 χρόνια πίσω, στις ινδικές Βέδες. Δεν υπάρχει λέξη για «φιλί», αλλά αναφορά σε εραστές «που έβαζαν το στόμα τους, ο ένας πάνω στου άλλου». Και σε έναν άντρα που «έπινε τη υγρασία των χειλιών» μιας σκλάβας.

«Το ρομαντικό φιλί, όπως το αναγνωρίζουμε σήμερα, μπορεί να μην ήταν τόσο σύνηθες, αλλά στα σίγουρα ήταν μόνον ένας τρόπος για να εκφράσουμε ένα καθολικό συναίσθημα» λέει η Κίρσενμπαουμ. Σήμερα όμως, «αν και ποικίλλουμε στις γλώσσες που μιλάμε, στις αποχρώσεις του δέρματος και σε κοινωνικά ήθη, το φιλί έχει γίνει ένα είδος παγκόσμιας γλώσσας» υποστηρίζει.

* Δεν αναφέρω πηγή έρευνας γιατί πάνε χρόνια που την είχα αποθηκεύσει και δεν θυμάμαι πού την είχα δει

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη στην αισθηματική λογοτεχνία

Μία σκέψη έχει τρυπώσει στο μυαλό μου και δεν μπορεί να φύγει. Πριν από λίγες ημέρες διάβασα ένα Άρλεκιν από τη δεκαετία του '90 και θύμωσα. Θύμωσα τόσο πολύ! Με γέμισε τοξικότητα και θλίψη και μαζί και ανακούφιση που επιτέλους έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε... την ιστορία. Θυμήθηκα τον λόγο για τον οποίο θέλησα να γράψω ιστορίες αγάπης και τι δεν μου άρεσε σ' αυτές που διάβαζα στα εφηβικά μου χρόνια. Ποτέ δεν μου άρεσαν οι άντρες-κυρίαρχοι-αφέντες και οι γυναίκες-παρθένες (στη συμπεριφορά)- υποτακτικές.  Άντρες που επέβαλαν το εγώ τους, έδιναν εντολές, δεν δέχονταν αντιρρήσεις, έλεγχαν το άβουλο θηλυκό με γοητεία και σεξ και σε όλες τις σελίδες κυριαρχούσε αυτή η τοξική αρρενωπότητα. Άντρες που χτυπούσαν το χέρι στο τραπέζι και έλεγαν "σκάσε" και μπορεί να έριχναν και καμία ελαφριά γιατί "έτσι είναι οι άντρες" και οι γυναίκες το θεωρούσαν αρρενωπό και σέξι και ποθητό και επιθυμητό.  Γυναίκες που νόμιζαν ότι είχαν προσωπικότητα αλλά η μόνη έγνοια ήταν να μην

ΠΟΥ ΠΑΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ;

Είναι ένα ερώτημα που το έχουμε κάνει όλοι. Ερωτευόμαστε σφόδρα έναν άνθρωπο κι ένα πρωί... το απόλυτο κενό... Προχωράμε στη ζωή μας σαν να μην υπήρξε ποτέ. Κι όμως αυτός ο άνθρωπος κάποτε σήμαινε τα πάντα για εμάς! Οπότε; Πού πάει τόσός έρωτας; Τόσα παράφορα συναισθήματα; Τόσα σ' αγαπώ για πάντα; Προσωπικά κατέληξα σε μία απάντηση. Απλώς πεθαίνει. Σβήνει και χάνεται. Εξατμίζεται. Ξεκινά με πάθος και φόρα για να καταλήξει ένα φάντασμα. Ο έρωτας, ναι πεθαίνει, αλλά αν πραγματικά αγαπάμε έναν άνθρωπο, ανεξαρτήτως της κατάληξης της σχέσης μας, απλώς συνεχίζουμε να αγαπάμε. Γιατί άλλωστε η αγάπη είναι ανιδιοτελής και μπορεί να υπάρξει σε πολλές μορφές. Αδερφική, πατρική, μητρική, φιλική, επαγγελματική... πόσες ακόμη μπορείτε να σκεφθείτε. Και φυσικά η αγάπη ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που κάποτε υπήρξαν τα πάντα ο ένας για τον άλλο. Όταν η σχέση τελειώνει, ο έρωτας έχει τελειώσει προ πολλού, καθώς ως μοφή δεν διαρκεί σε όλη τη διάρκεια της σχέσης ούτε σε όλη τη διάρκεια της ζωής τ

Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΟΥ... ΠΟΝΑΕΙ!

Μάτια που δεν βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Από την άλλη, υπάρχει και το εκ διαμέτρου αντίθετο μότο "δεν θέλω να σε βλέπω συχνά, θέλω να μου λείπεις". Περί γούστου κολοκυθόπιτα. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η απόσταση ενδυναμώνει τον έρωτα ούτε ότι τον αποδυναμώνει. Όταν τρελαίνεσαι για έναν άνθρωπο θέλεις να τον βλέπεις συνέχεια, να τον ζεις, να τον αναπνέεις, να τον αγγίζεις, να είναι κάθε μέρα σαν την πρώτη φορά που τον είδες. Να έχεις ακόμη καρδιοχτύπι και αγωνία, λαχτάρα, πόθο, επιθυμία... Δεν είμαι από αυτές που θεωρούν ότι ο άλλος είναι δεδομένο όταν βλέπεστε συνέχεια, αλλά από εκείνες που ζουν τη στιγμή με τον αγαπημένο τους σαν να είναι η τελευταία. Σήμερα είστε μαζί, αύριο; Ανασφάλεια, θα μου πείτε. Μπορεί, τι να πω! Δεν έχω μάθει να βάζω ταμπέλες στο συναίσθημα ούτε ακολουθώ στρατηγική και σχέδιο... τυλίγματος. Αυτό που αισθάνομαι και σκέφτομαι το λέω, το ζω... το ζω μέχρι μέσα στην ψυχή μου, κάτω από το πετσί μου και δεν χορταίνω...