Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περί δημοσιογραφίας και τινών άλλων... σύγχρονων κακών



Είναι ένα περίεργο συναίσθημα όταν υποχρεούσαι λόγω συνθηκών να κλείσεις κύκλους, να κάνεις νέα ξεκινήματα, να διεκδικήσεις νέες διεξόδους, να αναζητήσεις νέες πορείες. Έπειτα από 20 χρόνια στον χώρο των ΜΜΕ ο κύκλος έκλεισε. Το ταξίδι ξεκίνησε απρόσμενα, όταν κλήθηκα να καλύψω μία θέση για μία ημέρα που τελικά σφράγισε ολόκληρη την επαγγελματική μου πορεία.

Ποτέ δεν θα χαρακτηρίσω τον εαυτό μου δημοσιογράφο καθώς δεν πέρασα πότε από πεζοδρόμιο, δεν έτρεξα για την είδηση, δεν αγχώθηκα για ρεπορτάζ. Αλλά έδωσα τη δική μου μάχη γι' αυτόν τον κλάδο και σ' αυτόν τον κλάδο που ματώνει και διαλύεται. Και τον πόνεσα περισσότερο από κάποιους που γράφουν το όνομά τους σε εφημερίδες και περιοδικά ή ακούν το όνομά τους σε ραδιόφωνα ή θαυμάζουν τη θωριά τους σε διάφορες τηλεοπτικές στέγες.

Κακά τα ψέματα, πρώτα επλήγη ο έντυπος Τύπος. Φρόντισαν οι μεγαλοεκδότες/μεγαλοεπιχειρηματίες να καρπωθούν το κέρδος μόνοι τους και να διαλύσουν τους εργαζομένους με μισθούς πείνας. Μετά έγινε μόδα να μην κατατίθενται οι μισθοί "φιλοδώρημα" και να καταστρατηγηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα με την ανοχή του κράτους.

Μπορεί το κοινωνικό σύνολο να αναστατώνεται για τους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν αδειοδοτήθηκαν και για τον αριθμό των εργαζομένων που μένουν άνεργοι, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτούς των εφημερίδων/περιοδικών που έμειναν στον δρόμο χωρίς καν να λάβουν τα δεδουλευμένα τους οι ίδιοι, αφού ωστόσο, πρώτα είχαν φροντίσει να αυξήσουν το πορτοφόλι των "κακομαθημένων" και άπληστων εργοδοτών τους που πάντα ζητούσαν περισσότερα για να χρηματοδοτούν τον πολυτελή βίο τους.






Ζητήθηκε από τους εργαζομένους να βάλουν πλάτη καθώς "είμαστε μια οικογένεια". Αυτό στη χασούρα. Γιατί την εποχή των παχέων αγελάδων ποτέ δεν έγινε διανομή του κέρδους. Εκεί προφανώς δεν ήμασταν μια οικογένεια αλλά πολλές. Κατάντησε ο εργαζόμενος να πληρώνει τον εργοδότη του για να μην του λείψει κάτι απ' όσα είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ο ίδιος δυσκολευόταν να αγοράσει γάλα για το παιδί του ή ακόμη και να βάλει βενζίνη για να πάει στη δουλειά του. Λεπτομέρειες.

Εξοργίζομαι με τη δικαιολογία "δεν έχω" όταν ζητούνται τα δεδουλευμένα. Τι σημαίνει "δεν έχω"; Εγώ πού τα βρήκα για να σε στηρίξω; Εγώ γιατί βρήκα για να εκφράσω τη στήριξή μου. Έχω υποχρέωση να σου καταβάλω την εργασία μου, έχεις υποχρέωση να μου καταβάλεις την αμοιβή μου. Πότε έγινε προαιρετική η καταβολή του μισθού, δεν κατάλαβα; Το μόνο που αντιλαμβάνομαι είναι ότι δημιουργήθηκαν γενεές νεόπτωχων, με μισθούς -αν καταβάλλονται- πείνας και υπό μορφή φιλοδωρήματος.

Σιχάθηκα. Έπειτα από 20 χρόνια αηδίασα και κουράστηκα. Και κυρίως διαπιστώνω μετά λύπης ότι η δημοσιογραφία για εμένα μοιάζει με μια απαιτητική, κακιά γυναίκα που τα ζητάει όλα και δεν δίνει τίποτα... Οι δημοσιογράφοι έχουμε μετατραπεί σε δούλους κι έχουμε χάσει κάθε εργασιακό δικαίωμα. Εμείς που έχουμε δεσμευθεί για την αποκάλυψη της αλήθειας, δεν τολμάμε να διατρανώσουμε τη δική μας αλήθεια. Σπρώχνουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι και προσποιούμαστε τους τιμητές όλων. Όλη η ελληνική κοινωνία έχει καταστραφεί κι εμείς είμαστε μέρος αυτής. Μετατραπήκαμε σε πειραματόζωο όλων των κοινωνικών αλλαγών προτού αυτές εφαρμοστούν στο ευρύ σύνολο. Μπορώ να συνεχίσω να γράφω για ώρες, αλλά δεν υπάρχει λόγος. Καληνύχτα αγαπητοί μου συνάδελφοι και καλή τύχη! Για εμένα ο κύκλος έκλεισε...


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εξέλιξη στην αισθηματική λογοτεχνία

Μία σκέψη έχει τρυπώσει στο μυαλό μου και δεν μπορεί να φύγει. Πριν από λίγες ημέρες διάβασα ένα Άρλεκιν από τη δεκαετία του '90 και θύμωσα. Θύμωσα τόσο πολύ! Με γέμισε τοξικότητα και θλίψη και μαζί και ανακούφιση που επιτέλους έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε... την ιστορία. Θυμήθηκα τον λόγο για τον οποίο θέλησα να γράψω ιστορίες αγάπης και τι δεν μου άρεσε σ' αυτές που διάβαζα στα εφηβικά μου χρόνια. Ποτέ δεν μου άρεσαν οι άντρες-κυρίαρχοι-αφέντες και οι γυναίκες-παρθένες (στη συμπεριφορά)- υποτακτικές.  Άντρες που επέβαλαν το εγώ τους, έδιναν εντολές, δεν δέχονταν αντιρρήσεις, έλεγχαν το άβουλο θηλυκό με γοητεία και σεξ και σε όλες τις σελίδες κυριαρχούσε αυτή η τοξική αρρενωπότητα. Άντρες που χτυπούσαν το χέρι στο τραπέζι και έλεγαν "σκάσε" και μπορεί να έριχναν και καμία ελαφριά γιατί "έτσι είναι οι άντρες" και οι γυναίκες το θεωρούσαν αρρενωπό και σέξι και ποθητό και επιθυμητό.  Γυναίκες που νόμιζαν ότι είχαν προσωπικότητα αλλά η μόνη έγνοια ήταν να μην

ΠΟΥ ΠΑΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ;

Είναι ένα ερώτημα που το έχουμε κάνει όλοι. Ερωτευόμαστε σφόδρα έναν άνθρωπο κι ένα πρωί... το απόλυτο κενό... Προχωράμε στη ζωή μας σαν να μην υπήρξε ποτέ. Κι όμως αυτός ο άνθρωπος κάποτε σήμαινε τα πάντα για εμάς! Οπότε; Πού πάει τόσός έρωτας; Τόσα παράφορα συναισθήματα; Τόσα σ' αγαπώ για πάντα; Προσωπικά κατέληξα σε μία απάντηση. Απλώς πεθαίνει. Σβήνει και χάνεται. Εξατμίζεται. Ξεκινά με πάθος και φόρα για να καταλήξει ένα φάντασμα. Ο έρωτας, ναι πεθαίνει, αλλά αν πραγματικά αγαπάμε έναν άνθρωπο, ανεξαρτήτως της κατάληξης της σχέσης μας, απλώς συνεχίζουμε να αγαπάμε. Γιατί άλλωστε η αγάπη είναι ανιδιοτελής και μπορεί να υπάρξει σε πολλές μορφές. Αδερφική, πατρική, μητρική, φιλική, επαγγελματική... πόσες ακόμη μπορείτε να σκεφθείτε. Και φυσικά η αγάπη ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που κάποτε υπήρξαν τα πάντα ο ένας για τον άλλο. Όταν η σχέση τελειώνει, ο έρωτας έχει τελειώσει προ πολλού, καθώς ως μοφή δεν διαρκεί σε όλη τη διάρκεια της σχέσης ούτε σε όλη τη διάρκεια της ζωής τ

Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΟΥ... ΠΟΝΑΕΙ!

Μάτια που δεν βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Από την άλλη, υπάρχει και το εκ διαμέτρου αντίθετο μότο "δεν θέλω να σε βλέπω συχνά, θέλω να μου λείπεις". Περί γούστου κολοκυθόπιτα. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η απόσταση ενδυναμώνει τον έρωτα ούτε ότι τον αποδυναμώνει. Όταν τρελαίνεσαι για έναν άνθρωπο θέλεις να τον βλέπεις συνέχεια, να τον ζεις, να τον αναπνέεις, να τον αγγίζεις, να είναι κάθε μέρα σαν την πρώτη φορά που τον είδες. Να έχεις ακόμη καρδιοχτύπι και αγωνία, λαχτάρα, πόθο, επιθυμία... Δεν είμαι από αυτές που θεωρούν ότι ο άλλος είναι δεδομένο όταν βλέπεστε συνέχεια, αλλά από εκείνες που ζουν τη στιγμή με τον αγαπημένο τους σαν να είναι η τελευταία. Σήμερα είστε μαζί, αύριο; Ανασφάλεια, θα μου πείτε. Μπορεί, τι να πω! Δεν έχω μάθει να βάζω ταμπέλες στο συναίσθημα ούτε ακολουθώ στρατηγική και σχέδιο... τυλίγματος. Αυτό που αισθάνομαι και σκέφτομαι το λέω, το ζω... το ζω μέχρι μέσα στην ψυχή μου, κάτω από το πετσί μου και δεν χορταίνω...